Šis straipsnis yra paremtas mano asmenine patirtimi, mano asmeninėmis rekomendacijomis ir nėra skirtas gydyti, todėl savo pateiktoje informacijoje nenaudosiu mokslinių ar cheminių terminų – tam, kad jūs patys padarytumėte savo namų darbus ir atsakingai pažiūrėtumėte į šią temą.

Mano gyvenime eteriniai aliejai atsirado labai netikėtai – pati jų neieškojau, tai jie patys mane susirado! Šeimoje gyvename su eteriniais aliejais beveik dvejus metus, todėl natūralu, jog nenustojau jų naudoti ir tuomet, kai laukiausi. Svarbiausia nėštumo metu buvo susirasti informaciją ir pasidomėti, kurių eterinių aliejų nerekomenduojama naudoti nėštumo metu, tačiau pastebėjau, kad mano organizmas natūraliai atmetė tuos eterinius aliejus, kurie jam tuo laiku buvo netinkami – man jie tuomet labai nepatiko. Eteriniai aliejai yra natūralios gyvosios gamtos struktūros, todėl jie veikia puikioje sinergijoje su mūsų organizmu, o mūsų kūnas savo ruožtu turi puikų žinojimą, ko jam reikia, jei tik mes leidžiame sau save tinkamai pajausti ir gyvename pakankamai sveikai, kad kūno signalus pastebėtume ir galėtume jais pasikliauti.

Žinau, kad visuomet norisi kuo trumpiau ir glausčiau gauti informaciją, todėl aprašysiu eterinius aliejus ir produktus su eteriniais aliejais trumpai – o kur norėsis plačiau, jūs patys galėsite pasidomėti arba parašyti man ir pasitarti.

Eteriniai aliejai ir produktai su eteriniais aliejais nėštumo metu:

Ningxia Red sultys. Jas pradėjau gerti tik antrame nėštumo trimestre, nes pirmuosius mėnesius stipriai pykino, net į šias sultis negalėjau žiūrėti! Gėriau jas nelabai reguliariai, maždaug po 3 mažuosius paketėlius per savaitę. Mano pastebėjimai: išgėrusi sultis, jaučiausi energingesnė, žvalesnė. Per pirmąjį nėštumą (prieš 10 metų) mano hemoglobinas buvo žemas. Vartojau įvairius papildus iš vaistinės, bet taip ir nepavyko jo tinkamai atstatyti. O geriant Ningxia Red sultis, mano hemoglobinas buvo normos ribose. Nors šių sulčių kaina atrodo didelė, bet žiūrint finansiškai, vis tiek išėjo pigiau, nei kad būčiau vėl pirkusi brangius papildus iš vaistinių ir dar neaišku, ar pasiekčiau norimą rezultatą.  

OmegaGize žuvų taukų kapsulės. Kapsulėse yra ypač aukštos kokybės žuvų taukai, Q10 ir ramunėlių eterinio aliejaus. Vartojau po 2 kapsules per dieną. Mano pastebėjimai: pastebėjau, kad vartojant šį papildą, organizmas tampa atsparesnis, greičiau praeina negalavimai.

Kai pykino. Buvo sunku! Pykino net nuo daugumos mano mėgstamų eterinių aliejų ir jų mišinių. Pasijusdavau geriau, pauosčiusi Peppermint, citrusinių eterinių aliejų bei mišinio AromaEase.

Kai peršalau. Žiemą siautė gripo sezonas, atsilaikiau, tačiau jam pasibaigus, pasigavau peršalimo virusą nuo kito žmogaus. Žiemos metu nuolat turiu pasidariusi man labai tinkantį gerklės purškalą, kurį naudoju ir profilaktiškai, ir jau suskaudus gerklei: į arbatinį šaukštelį medaus įmaišau 6 lašus Thieves, 4 lašus Peppermint, 4 lašus Lemon (jau skaudančiai gerklei dar įmaišau 2 lašus Copaiba); įpilu arbatinį šaukštuką ekologiško obuolių sidro acto ir šiek tiek virinto vandens (pagal reikiamą kiekį). Viską išmaišau ir supilu į buteliuką su purkštuku. Prie tokio purškalo nėra pripratimo, jis man veiksmingesnis nei bet kokie bandyti gerklės purškalai, o kadangi mano darbas susijęs su kalbėjimu, gerklės purškalų esu išbandžiusi daug! Kai peršalau, tepiau gerklę su Copaiba ir su Breathe Again („Kvėpuok vėl“) mišiniu, taip pat su Frankincense. Nosies landas pakaitomis tepiau su skiestais RC, Breathe Again mišiniais arba su levanda. Taip pat atsisiunčiau mažų inhaliatorių, į kuriuos įlašinau Peppermint eterinio aliejaus ir kvėpavau, kad atkimštų nosį. Išmirkiusi kojas vandenyje su druska, tepiau padus su Thieves ir nakčiai užsidėdavau vilnones kojines. Be abejo, gėriau labai daug skysčių. Tiesa, tik neseniai atradau Melrose mišinį, jis yra panašaus poveikio, kaip Thieves, tik švelnesnis ir labiau tinkamas vaikams.

Pilvas. Peace and Calming arba Peace and Calming II („Taika ir ramybė“). Tepiau juo pilvuką per paruošiamuosius sąrėmius, patepdavau patalynės kraštelius nakčiai. Man tai veikė labai atpalaiduojančiai. Juokavome su vyru, kad galbūt todėl vaikelis tik gimęs buvo ramut ramutėlis, pirmieji trys mėnesiai buvo lengvi ir paprasti, net nežinau, ar keletas neramesnių vakarų buvo diegliukai, ar tiesiog pervargimas. Pilvo odai taip pat naudojau pakaitomis Joy, Gentle Baby mišinius bei savo pasigamintą mišinį: po 5 lašus Joy („Džiaugsmas“) + Lavender + Frankincense 15 ml buteliuke. Mano pastebėjimai: per šį nėštumą atsirado tik pora naujų strijų, nors pilvukas buvo didelis.

 

 

 

Gimdymo metu:

Buvau pasiruošusi mažame buteliuke mišinuką, naudojamą gimdymo metu, tačiau nebuvo kada jį naudoti, nes kai prasidėjo intensyvūs sąrėmiai, nebebuvo laiko kuo nors dar užsiimti! Kai supratau, kad atėjo ta didžioji diena, prieš važiuodama į gimdymo namus pakvėpavau Gentle Baby, Joy ir Peace and Calming II mišinukų, pasakiau savo afirmacijas, nusiteikiau ir su džiaugsmingu jauduliu išvažiavome pasitikti savo dar vieno stebuklo! Gimdymo metu pasiklioviau intuicija ir uosčiau iš buteliukų Peppermint ir AromaEase, nuo kurių jaučiausi žvaliau. Taip pat uosčiau iš delnų, pasitepiau kaklą po plaukais ir riešus su Highest Potential („Aukščiausias potencialas“). Nežinau, ar tai sutapimas, bet ramiai prasidėjęs gimdymas paspartėjo ir gana greit man ant krūtinės gulėjo mūsų meilės burbulas! Ligoninėje mums labai pasitarnavo Thieves rankų dezinfekcinis gelis su eteriniais aliejais.

Po gimdymo:

Po gimdymo skaudančiai tarpvietei man labai padėjo Lavaderm purškiklis! Gailiuosi, kad nepradėjau jo naudoti jau pirmąją savaitę, būčiau išvengusi tiek daug diskomforto. Mano pastebėjimai: ramina, vėsina, nuima skausmą ir patinimą, skatina gijimą. Reikia pradžioje papurkšti kelis kartus, su kelių sekundžių ar minučių pertraukėlėmis, tuomet ateina didelis palengvėjimas. Šis purškiklis skirtas nudegimams, todėl esu jį naudojusi ir nusideginusi karštu aliejumi – labai gerai nuima skausmą, nesusidaro pūslelės. Pabaigusi vieną, iš karto pasisiunčiau ir kitą, kad turėčiau namuose. Pilvukui po gimdymo toliau naudojau savo pasidarytą mišinį Joy + Frankincense + Lavender.

Stiprybė. Po gimdymo man dar kartą pravertė sultys Ningxia Red! Jaučiu skirtumą, kai jų išgeriu, ir kai negeriu. Išgėrusi sulčių, jaučiuosi žvali iki pat vakaro, o mamos žino, ką reiškia per dieną rūpintis namais ir kūdikiu! Taip pat toliau vartoju kapsules OmegaGize.

Naujagimiui:

Labiausiai rekalingi eteriniai aliejai naujagimiui yra Lavender, TummyGize ir Gentle Baby („Švelnus kūdikis“).

Lavender: antrąją savaitę naujagimiui niekaip nepraėjo vienos akytės traiškanojimas. Ploviau naminėmis priemonėmis: virintu vandenuku, po to ramunėlių nuoviru. Galiausiai nusipirkome iš vaistinės vaistukus, bet jų neprireikė. Jau buvau perskaičiusi knygoje apie levandos pagalbą tokiais atvejais: kelis kartus patepiau skiesta levanda nosies vietą tarp akyčių (atidžiai, kad nepatektų į akytes), ir tą dieną, kai vyras parvežė akių lašus, traiškanojimo nebebuvo. Levanda padėjo ir tuomet, kai ant piršto prie nagiuko atsirado pūlinukas, tepiau kelias dienas. Pakaitomis patepdavau ir su Frankincense. Su levanda tepiau ir tuomet, kai rasdavau nedidelių įdrėskimų su aštriais nagučiais.

Ramybė. Pirmąsias savaitės, kai kūdikių būna neramūs pilvukai, duodavau uostyti arba tepdavau padukus su TummyGize, Gentle Baby and Peace and Calming II. Kartais patepdavau pataliukų kraštelius su jais, kai jaučiau, jog reikia padėti gurguliuojančiam pilveliui ar palengvinti miegelio atkeliavimą. Nežinau, kokia situacija būtų be jų, tačiau kaip minėjau, pirmieji trys mėnesiai buvo ramūs. Manau, kad suveikė sinergiškai tiek mano pačios rami vidinė būsena, tiek eterinių aliejų naudojimas man ir kūdikiui. Be to, kiekvieną rytą kambaryje garinau Gentle Baby mišinį – jis sukuria ramią atmosferą visai šeimai.

Kūdikiams eterinius aliejus visada skiedžiame.

Priežiūra. Taip pat atsisiunčiau kosmetikos kūdikiams „Seedlings“. Naudojame kūno ir plaukų prausiklį, vystyklų kremą ir kūno losjoną. Šios priemonės yra su levandomis, maudynės ir pasitepimas su kremu kūdikį nuramina ir paruošia miegeliui. Išugdžius tokį ritualą su švelniu, maloniu ir neįkyriu kvapu, kūdikis jau žino, ką darysime ir džiaugiasi savo kvapnia nuspėjama rutina! Veganiška formulė be sulfatų, parabenų, ftalatų, petrochemikalų, sintetinių konservantų, sintetinių kvapų ar sintetinių dažų. Pati geriausia sudėtis, ir dar su eteriniais aliejais! Tik geriausi dalykai švelniems minkštučiams kūdikėliams.

*  *  *  

Jei jums aktualus eterinių aliejų naudojimas nėštumo metu, po gimdymo, taip pat kūdikiams, labai svarbu, kad patys susirastumėte informaciją ir pasidomėtumėte tuo, kas jums aktualu. Eteriniai aliejai yra galingos gamtos dovanos, ir labai svarbu, kad žinotumėte, kaip ir kada juos naudoti. Todėl labai gerai, kad kompanijoje, iš kurios perkus eterinius aliejus, mes turime žmones, kurie mus apmoko ir suteikia visą reikalingą informaciją ir paramą. Galite parašyti man asmeniškai, o aš nurodysiu jums šaltinius ir medžiagą tos temos, kuri jums aktuali.